През 1923 г. в Монте Карло Коко Шанел среща херцога на Уестминстър,

...
През 1923 г. в Монте Карло Коко Шанел среща херцога на Уестминстър,
Коментари Харесай

Коя е най-известната вила на Френската Ривиера?

През 1923 година в Монте Карло Коко Шанел среща херцога на Уестминстър, Хю Гросвенър (първи братовчед на крал Джордж V). По това време той е най-богатият мъж във Англия и един от най-богатите в Европа. Богат, само че и доста великодушен мъж, който е бил изцяло наясно, че дамите имат уязвимост към диаманти. Затова подарявал доста от тях на всичките си приятелки.

С Коко Шанел стартират любовна връзка, която продължава до 1933 година Преди това тя е имала връзка с съветския княз Дмитри Романов (с херцога на Уестминстър са далечни роднини).



През лятото на 1928 година от борда на яхтата „ Летящият облак ”, плаваща край крайбрежията на Монте Карло, двамата виждат забавно парче земя (част от ловните полета на кралската фамилия на Монако), което бързо се трансформира в един от подаръците за Коко. Там се появява една забележителна вила – вила „ Пауза ” (La Pausa), която се трансформира в нейна резиденция от 1929 година до 1953 година Намира се в Рокбрюн-Кап-Мартен сред Монте Карло и Мантон.

Връзката на Коко с дука завършва през 1933 година, а на въпроса за какво не се е омъжила въпреки всичко за него, тя дава отговор:

„ Дукеси на Уестминстър има доста, а Коко Шанел е единствено една! ”

Коко Шанел и архитектът Робърт Страйц взимат концепцията за вилата от мястото, на което е отраснала великата дизайнерка. Разбира се, това е единственият паралел със сиропиталището от XII век, стопанисвано от монахини.



Основната вила е с повърхност 929 кв.м, а към нея има още две по-малки постройки за посетители. Голямата вила има седем спални, три гостни, столова, две кухни и пространства за личния състав. „ Пауза ” има три крила, обърнати към сенчеста градина, а всяка стая има огромна камина. Обзаведена е с мебели от британски дъб от XVI век, още веднъж подарък от дука на Уестминстър. Дъбови са и подовете, и лампериите. Холовете се осветяват от испански полилеи от ковано желязо.

В парка към вилата има портокалови горички, скатове, покрити с лавандула, и маслинови дръвчета, пренесени от Антиб, за които Vogue разказва още през 1937 г. През 2007 година фешън къща „ Шанел ” изпраща прословутия си „ нос ” Жак Полж, който основава аромата 28 La Pausa, въодушевен от градините с лавандула и розмарин в имението .

В „ Пауза ” дукът и Коко постоянно са посрещали Стравински, Жан Кокто, Пабло Пикасо, Салвадор Дали, Лукино Висконти...



След гибелта на дука през 1954 година Коко Шанел продава вилата на Емъри Рийвс, книжовен сътрудник (включително на Уинстън Чърчил), създател и колекционер. През 50-те години английският министър-председател е гостувал постоянно във вилата, където Рийвс е посрещал и Грета Гарбо, Грейс Кели, Аристотел Онасис и доста други известни хора. Семейство Рийвс събират тук и впечатляваща сбирка от най-малко 70 картини – стените на вилата са били украсени с творби на Пол Сезан, Моне, Гоген, Реноар, Ван Гог и Дега. Освен тях сбирката им в „ Пауза ” включвала и 300 предмета от китайски порцелан, 150 сребърни предмета, средновековно ковано желязо, арабски и испански килими... След гибелта на Рийвс Музеят на изкуството на Далас се свързва със брачната половинка му. И през 1985 година точно на този музей е дарена сбирката от 1400 предмета с изискване да бъдат пресъздадени шест от пространствата в „ Пауза ”, а творбите да бъдат изложени по този начин, както са били аранжирани и в къщата.

През 2015 година вилата става благосъстоятелност на „ Шанел ”, които я купуват за не по-малко от 50 милиона $. Това е оповестената начална цена за търга, извършен от Sotheby’s. 

Направете пауза и разгледайте вила „ Пауза ” в галерията!

 
По стъпките на Коко Шанел и в Париж...

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР